Trots als een pauw

Pauwen zijn beroemd om de prachtige staartveren van de haan. Meestal zet hij zijn staartveren op om een hen te imponeren, maar hij kan ze ook zonder aanwijsbare reden laten zien. Ook kuikens en jonge hennen proberen vaak een wiel op te zetten door hun staartveren uit te spreiden. Veel pauwen komen oorspronkelijk uit India en zijn de grootste en kleurrijkste siervogels.Er is maar weinig dat volwassen pauwen niet lusten.

De lengte van de haan ligt tussen de 180 en 230 centimeter, de hen is kleiner: zij wordt 90 tot 100 centimeter, dit komt omdat de hen geen sleep van staartveren heeft.

Vanaf ongeveer maart gaat de hen eieren leggen op een beschut plekje op de grond en gaat ze hierop broeden. Het legsel bestaat meestal uit 4 tot 6 eieren. Tijdens het broeden komt de hen alleen heel af en toe van haar nest om iets te eten en te drinken. Na ongeveer 28 dagen komen dan de eieren uit, waarna de hen alleen voor de kuikens zorgt. De kuikens pikken tegen de snavel van de hen om voedsel te krijgen. De hen voert de jongen niet direct, maar gaat op zoek naar kleine stukjes voedsel, die ze voor de jongen laat vallen, zodat deze ze zelf kunnen oppikken. Na een maand groeit bij het kuiken de eerste verenkroon.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *