Bijen zijn een groep insecten die onderdeel zijn van de zogenaamde “vliesvleugeligen”. Bekend voorbeeld zijn de honingbijen. Iemand die honingbijen houdt wordt een imker genoemd.

Veel bijen leven niet in groep en slechts enkele vormen volken. Een volk bijen heeft een vaste structuur. Er is per volk altijd 1 koningin die de eieren legt. Daarnaast zijn er darren en werksters. Darren zijn mannelijke bijen met als enige taak om de koningin te bevruchten. De werksters zijn vrouwelijke bijen die het meeste werk binnen de bijenkorf doen. Ze gaan erop uit om stuifmeel te verzamelen, maar houden ook de bijenkorf aan kant. Daarnaast geven ze de larven, zoals baby-bijen worden genoemd, te eten. Deze hard-werkende bijen leven helaas ook maar kort.

Er leven twee volken op de boerderij. Wanneer bijen door mensen gehouden worden leven ze in kasten. Er zijn twee belangrijke eisen waaraan de plek voor je bijenkast moet voldoen. De eerste is de nabijheid van voedsel voor de bijen. Zorg ook dat er minstens 20 meter afstand is van buren of de openbare weg. De bijen op De Veldmuis zijn honingbijen en de bijenkasten staan achter het theehuis langs het “bijen- en schapenpad” aan het water.

Wist je dat een bij meestal maar één keer kan steken? De angel van een bij, waarmee hij je steekt, heeft weerhaakjes. Hierdoor blijft de angel en daarmee ook het achterlijf van de bij vast zitten. Hierdoor sterft de bij.

Laat een reactie achter

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.