Jip en Janneke

Jip en Janneke zijn onze twee varkens. Jip is een gecastreerde beer, dat noem je een borg. Jip is in april 2017 geboren. Janneke is geboren op een zorgboerderij waar ze eerst 4 jaar heeft gewoond en is dus wat ouder dan Jip. In 2016 is ze bij ons op de Veldmuis komen wonen.

Het zijn zogenaamde Kunekune-varkens. Het Kunekune-varken is afkomstig uit Nieuw Zeeland. Het is een klein ras dat oorspronkelijk door de Maori’s gehouden werd. Het zijn aanhankelijke varkens en echte levensgenieters.

Kunekune betekent “vet en rond” in het Maori en dat klopt wel! Ze hebben een korte ingedrukte snuit en korte lelletjes aan de onderkant onder hun kin. Hun poten zijn kort en hun lichaam is rond. Ze kunnen verschillende kleuren hebben, zoals zwart, zwart en wit, wit, goudkleurig, bruin getaand en bruin. Een mannetjesdier kan tot 100 kg wegen, vrouwtjesdieren ongeveer de helft.

Het zijn erg slimme dieren en daarom kun je ze ook van alles leren. Als er eten in het spel is, kan Janneke op commando kan gaan zitten op d’r billen met de voorpootjes los van de grond. We proberen Jip dit ook te leren, maar hij is nog een puber die veel moet leren. Sowieso is Jip nog wat stouter en onvoorspelbaarder soms dan Janneke, maar dat heb je met pubers.

Een kleine waarschuwing: Jip en Janneke krijgen speciale varkensmuesli. Brood geven mag dus niet. Brood is ook niet goed voor varkens, want het gaat gisten in de maag.

Laat een reactie achter

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.