Kunekune varkens

Jip en Janneke zijn onze twee Kune Kune varkens, die in hun eigen wei lekker rond kunnen lopen. Je mag altijd bij hen in de weide meelopen.

Brood geven mag niet – hoe goed bedoeld ook- , omdat brood gaat gisten in de maag van de varken waardoor ze ziek kunnen worden. Zij krijgen in plaats daarvan speciale varkensmuesli. Hier zit alles in wat ze lekker vinden en wat goed voor ze is. Ook geven we ze hooi als ruwvoer wat goed voor ze is. Dat laten ze ook duidelijk merken met hun tevreden geknor.

Als er eten in het spel is, kan Janneke op commando kan gaan zitten op d’r billen met de voorpootjes los van de grond. We proberen Jip dit ook te leren, maar hij is nog een puber die veel moet leren.

Het Kunekune minivarken is afkomstig uit Nieuw Zeeland. Kunekune betekent “vet en rond” in het Maori. Ze hebben een korte ingedrukte snuit en korte kwastjes (lelletjes) aan de onderkant (ongeveer 4 cm lang). Hun poten zijn kort en hun lichaam is rond. De kleurenvariatie omvat: zwart, zwart en wit, wit, goudkleurig, bruin getaand en bruin. Een mannetjesdier kan tot 100 kg wegen, vrouwtjesdieren ongeveer de helft. Het zijn erg slimme dieren en daarom kun je ze ook van alles leren.

Jip is een gecastreerde beer, dat noem je een borg. Er zullen dus geen biggetjes op de kinderboerderij geboren worden. Jip is in april 2017 geboren. Janneke is geboren op een zorgboerderij waar ze eerst 4 jaar heeft gewoond. In 2016 is ze bij ons op de Veldmuis komen wonen.

Laat een reactie achter

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.