Kleurmuizen

Tamme muizen komen uit Aziƫ. Daar hebben mensen heel lang gelden geprobeerd wilde muizen te vangen en deze tam te maken. Deze werden vervolgens met elkaar gekruist. Tegenwoordig gebeurt het fokken door mensen met verstand en kennis van muizen. Ze komen in veel kleuren voor, vandaar de naam kleurmuizen.

Behalve dat ze heel tam kunnen zijn, zijn het ook heel slimme dieren. Je kunt hen van alles leren en laten ontdekken. Daarmee geef je zowel de muizen als jezelf een leuke bezigheid!

Muizen zijn actieve knaagdieren die graan en snel contact maken met mensen en betrekkelijk eenvoudig te verzorgen zijn.  Als je wilt aaien kan dat als je voorzichtig bent en ze op de juiste manier oppakt. Muizen moet je bijvoorbeeld nooit bij de staartpunt pakken want dit is erg pijnlijk voor ze. Beter is het om ze met een hand te pakken en de ander hand om hen heen te leggen.

Kleurmuizen hebben een lang lichaam dat meestal 6,5 tot 9,5 centimeter is. Ze hebben een spitse neus, grote ronde oren en een kale lange staart van 6 tot 10 cm.

Als je muizen wilt houden, kies dan voor een onderkomen dat zo veel mogelijk ruimte biedt. Muizen zijn goed te huisvesten in een grote glazen of plastic bak, bijvoorbeeld een aquarium of terrarium. Zorg dat de bak is afgedekt met een deksel van fijnmazig gaas, want muizen kunnen goed en hoog springen. Je kunt hier een rad in plaatsen, zodat ze lekker kunnen rennen. Neem dan een rad met een dicht oppervlak, dan kan hun staart niet vast te komen zitten!

Meestal worden muizen niet oud, namelijk 1,5 tot 2 jaar. Je kunt ze het beste met meerdere tegelijk houden, want het zijn echte groepsdieren. Een groep muizen heeft ook een echte sociale rangorde.