Op de kinderboerderij lopen verschillende soorten kippen rond. Kippen komen oorspronkelijk uit de jungle van Zuid-Oost Azië. Kippen worden al minstens 5000 jaar gehouden door mensen. Nu lopen ze lekker op het erf te scharrelen. Vaak worden ze gehouden voor de eieren, maar het zijn ook leuke huisdieren!

Kippen eten vrijwel alles. Vooral overgebleven resten van groenten, fruit en granen zoals rijst, appelschillen en broccolistelen zijn een lekker afwisselende maaltijd. Op wijkboerderij krijgen ze ook speciale korrels te eten.

Mannelijke kippen worden hanen genoemd en vrouwelijke kippen worden hennen genoemd. Een baby-kip heet dan weer een kuiken. Elk jaar hebben we wel een aantal kuikentjes. Kippen leven in groepjes, zo’n groepje noem je een toom.

Een van de soorten kippen op De Veldmuis zijn de Schijndelaars. Het leuke van deze soort is dat ze blauwe eieren leggen. Wanneer je eieren koopt op De Veldmuis kan er dus ook zomaar een blauw ei tussen zitten! Veel mensen denken dat witte eieren door witte kippen gelegd, maar dit klopt niet. Je kunt wel aan de lelletjes van een hen ziet welke kleur eieren ze zal leggen.

Op de wijkboerderij staan verschillende hokken voor de kippen. Een goed kippenhok bestaat uit een deel waarin de dieren overnachten en een deel waarin ze overdag rondscharrelen en goed te zien zijn, de zogenaamde ren. 

Nu weet je alles over de kip, de enige vraag die nog over blijft is: wie was er eerder, de kip of het ei?