Degoes

De degoe komt van oorsprong uit het Andes gebergte in Chili. Degoes zijn knaagdieren en familie van de cavia en de chinchilla. Degoes klinken ook hetzelfde als cavia’s als ze geluiden maken. De degoe is een nieuwsgierig en vriendelijk knaagdier. Het zijn geen knuffeldieren maar ze zijn wel handtam te maken en bijten zelden.

De degoe heeft een korte vacht en een staart van 10 tot 16 centimeter welke behaard is. Dat is is langer dan zijn lijf. Degoes wegen ongeveer 200 gram. Je dient de degoe altijd met één hand op te pakken en je andere hand de degoe te ondersteunen. Pak een degoe nooit op aan de staart. Dan kan hij deze kwijtraken!

Overdag zijn de degoes heel actief. Ze kleuteren en klimmen graag over stenen en graven. Omdat degoes in een groep leven hebben ze veel ruimte nodig. Het hok moet dan ook hoog en breed zijn. Het hok mag niet van plastic of hout omdat ze dat stuk bijten. Een glazen bak of traliekooi is het meest geschikt.

Degoes mogen geen voer waar suiker in zit. De degoes kunnen ander suikerziekte krijgen. Het speciale degoevoer kun je het beste in verschillende stenenbakjes doen en het water in een flesje. Hooi is ook belangrijk voor hun spijsvertering.