Cavia’s

Cavia’s zijn knaagdieren die in het wild voorkomen in Zuid-Amerika. Ze komen het meest voor in Peru. Wilde cavia’s leven in holen of grotten die ze niet zelf graven. Ook hebben ze graag hoog gras om zich heen waar ze zich in kunnen verstoppen voor roofvogels.

Er zijn veel verschillende cavia’s. Zo zijn er cavia’s met lang haar, et kort haar, met kruintjes, met stijl haar of met krulletjes, en dit allemaal in diverse soorten kleuren.

Cavia’s zijn echte groepsdieren die graag ruimte om zich heen hebben. Bij de aanschaf van een kooi moet je dan ook rekening houden met een kooi van minimaal 1 meter breed voor 2 cavia’s. Het is goed om meerdere cavia’s in een grote ruimte te plaatsen waar ze kunnen rondrennen en verstopplekken hebben, want zich verschuilen vinden ze prettig. Op de bodem kun je een laag zaagsel strooien, wat elke week verschoond moet worden. In de zomermaanden kunnen ze lekker buiten op stukje gras verblijven dat je afschermt met een hekje.

Als je cavia’s op de juiste manier oppakt dan zullen ze nooit tegenstribbelen of bijten. Met één hand pak je de cavia vast bij de schouders en voorpoten met je andere hand ondersteun je zijn achterlijf.

Vitamine C is heel belangrijk voor cavia’s. Ze maken (net als mensen) deze vitamine niet zelf aan. Fruit en groenten met vitamine c in kleine hoeveelheden geven is daarom belangrijk. Hooi kan gegeven worden het liefst in een ruif. Er is daarnaast speciaal caviavoer verkrijgbaar. Water kun je het beste in een flesje geven.