Afstand doen van je huisdier?

Regelmatig worden er bij de wijkboerderij dieren aangeboden omdat er niet langer meer voor gezorgd kan worden. De zorg van een dier kan dan ook heel wat omvatten. Kijk hier om te lezen hoe wij je kunnen helpen erachter te komen of een huisdier iets voor jou is.

Heb je toch een huisdier waar je niet meer voor kunt zorgen om wat voor reden dan ook? Om te voorkomen dat deze in het wild worden losgelaten, waar ze niet goed voor zichzelf kunnen zorgen, verongelukken of plagen veroorzaken, proberen wij deze dieren op wijkboerderij te plaatsen of te herplaatsen bij nieuwe eigenaren.

Wil je afstand doen van je dier en deze aanbieden aan de wijkboerderij? Dan betaal je een bijdrage in de kosten en vul je een afstandsverklaring in. We zouden het liefste alle dieren onmiddellijk een goed huis of een mooi plekje op de wijkboerderij geven. Helaas is dat niet altijd mogelijk. Het kan dus  zijn dat we een dier niet accepteren, al doen we dat liever niet. Dit kan bijvoorbeeld zijn omdat het dier gedragsproblemen heeft of omdat we tijdelijk te vol zitten.

Er zijn verschillende andere mogelijkheden voor opvang van een dier waar niet meer voor gezorgd kan worden. Zo heeft Zaandam een dierenasiel. Ook iets verder in Amsterdam zijn mogelijkheden voor opvang, door bijvoobeeld DOA of Dierenvangnet Amsterdam. Daarnaast is er in IJmuiden een knaagdierenopvang. Ook zijn er bemiddelingssites.

Voorwaarden

 • De schenker betaalt een bijdrage aan de wijkboerderij voor het overnemen van de zorg voor het dier.
 • De schenker doet volledig afstand van het dier, en kan later geen aanspraak doen gelden op het afgestane dier of haar nakomelingen.
 • De schenker staat in voor de gezondheid van het dier. Indien het dier gezondheidsklachten heeft wordt het dier niet aangenomen. Konijnen dienen ingeënt te zijn. Indien het dier gezondheidsklachten blijkt te hebben na afstand, worden eventuele dierenartskosten verhaald op de schenker, of wordt het dier teruggeplaatst bij de schenker waarbij de bijdrage wordt teruggegeven.
 • Afgestane mannetjeskonijnen worden gecastreerd indien dit nog niet gebeurd is. Vanwege de hoge kosten hiervan zijn de afstands- en adoptiebijdragen voor deze dieren hoger, zie onder.
 • Er kan geen toezegging worden gedaan dat het afgestane dier op de kinderboerderij zal worden ondergebracht. De wijkboerderij heeft te allen tijde het recht om het afgestane dier te schenken of verkopen aan derden, zonder dat hierover verantwoording aan de schenker afgelegd hoeft te worden.
 • Op het formulier is onze privacyverklaring van toepassing.

Voor het afstaan rekenen wij onderstaande bijdrages:

 • Konijn – vrouwtje of gecastreerd mannetje: €30,
 • Konijn – niet-gecastreerd mannetje: €50 (inc. castreren),
 • Overige dieren in overleg met het dierenteam.

Hoe geef ik aan dat ik afstand wil doen van een dier?

U kunt mailen naar dierenteam@develdmuis.nl. Ons dierenteam zal hier z.s.m. op reageren. Besluiten we het dier op te nemen, dan maken we een afspraak voor de overdracht.

Een dier adopteren

Doordat we soms dieren proberen te herplaatsen hebben wij zo nu en dan dieren ter adoptie. Dit zullen wij via toepasselijke kanalen bekend maken. Indien u een dier wilt adopteren, dan betaalt u ook een kleine bijdrage in de kosten die door De Veldmuis zijn gemaakt in het onderhoud van het dier.

 • Adopteren konijn vrouwtje: €20,
 • Adopteren konijn mannetje: €40 (inc. castreren),
 • Overige dieren in overleg.

Wilt u een afstandsdier adopteren? Dan kunt u ook mailen naar dierenteam@develdmuis.nl. Bij voorbaat dank!